Фолклор от 3 континента оживи летен Пловдив (СНИМКИ)
Фолклор от 3 континента оживи летен Пловдив (СНИМКИ) / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Танцови състави от три континента се включват в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, което започна днес с атрактивно дефиле по Главната улица и продължава до 7 август. Участват групи от Испания, Турция, Сърбия, Полша, а символичен домакин от българска страна е Професионалният фолклорен ансамбъл на град Сливен. За първи път идва и трупа от Аржентина, очакват се и участници от Корея. Те обаче не успяха да пристигнат навреме за откриването.

Всяка вечер по време на мащабното събитие съставите  дефилират в центъра на Пловдив. От понеделник до петък те тръгват в 17.30 часа  от „Дом Левски” и минават по Главната улица, за да стигнат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където изнасят кратки концерти. Програмата продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч.

Освен концертите в самия град, представления ще има и в други райони на област Пловдив. Ансамблите от Турция и Испания ще изнесат представления в  Асеновград на 4 август, а на 6 август танцьорите от Сърбия и Полша ще гастролират в Хисаря.

Организаторите от община Пловдив са подготвили и  паралелна културна програма, която включва обиколка на забележителностите в Пловдив, Бачковския манастир и Асенова крепост.

Утвърденият фестивал ще привлече зрители от всички краища на България, а оператори от цялата страна са включили събитието в програмата на своите чуждестранни гости. Още първата вечер Античния театър бе пълен с публика.

 

Зрителите на дефилето и концертите на площад "Стефан Стамболов" масово снимаха това, което се случава на сцената и в центъра на града.