Финансово стабилни ли са големите болници в Пловдив?
Финансово стабилни ли са големите болници в Пловдив? / puls.bg
Дарик кафе- посветено на финансовото състояние на големите болници в Пловдив
78639
Дарик кафе- посветено на финансовото състояние на големите болници в Пловдив
  • Дарик кафе- посветено на финансовото състояние на големите болници в Пловдив

12 млн. лева натрупан дълг има Многопрофилната болница за активно лечение „Пловдив” към края на 2014 г. Това каза в интервю за Дарик директорът на здравното заведение доц. Георги Йорданов. По думите му, през изминалата година, болницата е стопила дълговете си с между 500 000 и 600 000 лева, и макар това да не е малка сума, не е от решаващо значение.

От друга страна 1,8 млн. лв. са средствата, които болницата чака от Здравната каса за извършената надлимитна дейност за месеците декември, януари и февруари.

По думите на доц. Йорданов, доставчиците на лекарства, оборудване и консумативи изпадат в инфарктно състояние заради това забавяне на плащанията, тъй като те от своя страна имат задължения към банките. От ситуацията, потърпевши са и лекарите, тъй като почти половината от горепосочената сума касае заплащането на положения труд.

Ние имаме нормативна възможност да изплатим само тези пари, които Здравната каса приема. А тези, които тя не позволява да бъдат фактурирани, нямаме основание да ги платим на работещите в здравното заведение, независимо, че дейността и извършена, обясни доц. Йорданов.

(Цялото интервю с директорът на МБАЛ-Пловдив, може да чуете в прикачения аудиофайл)

УМБАЛ „Св. Георги” е във финансово стабилно състояние и извършва много по-голям обем от дейности в сравнение с минали години, съобщи за Дарик ръководството на здравното заведение.

За последните четири години болницата е увеличила значително обема си на дейност и ако през 2010 г. приходите са били 89 млн. лв., то в края на 2014-а техният размер достига 114 млн. лв.

4 млн. лв. възлиза печалбата на болничното заведение за изминалата година, като тази сума е прецедент в историята на УМБАЛ, категорични са от ръководството.

Независимо от това здравното заведение отчита 42 млн. лв. дълг, като просрочените задължения са на стойност 9,3 млн. лв., които са с близо 1 млн. по-малко в сравнение с тези, от 2013 г.