Финансовият надзор: Цигарената продадена по неподходящи правила
Финансовият надзор: Цигарената продадена по неподходящи правила / netinfo
Продажбата на 78% от “Цигарена фабрика Пловдив” е извършена по борсовите правила, но те не са били подходящи за такъв род приватизационна сделка и не са гарантирали максимална доходност за държавата. Това става ясно от становището на Комисията за финансов надзор /КФН/ след извършена проверка по публикации в медиите и жалби на пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, чиито заявки за покупка на книжата на по-високи цени не бяха удовлетворени. Купувач на пакета е “Сигма консулт”, която се свързва с бизнес-групата на “Винпром Пещера”.

Мажоритарнитят дял е продаден съгласно уточнената между борсата и продавача процедура, като сделката е сключена според правилата за търговия на БФБ по време на непрекъсната търговия, се казва в становището на КФН. В конкретния случай продавачът /Булгартабак Холдинг и консорциум от консултанти/ е предварително публично известен, което е в противоречие с принципа за анонимност на страните, характерен за обичайната борсова търговия.

КФН счита че Съвета на директорите/СД/ на БФБ-София не е предприел необходимите действия съобразно своите правомощия по борсовия правилник, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес, а именно осигуряването на максимална доходност от сделката за Булгартабак Холдинг и в крайна сметка реализирането на желаните приватизационни намерения на принципала - българската държава.

Според финансовия надзор Съветът на директорите на Българска фондова борса не е отчел специфичния характер на сделката, а именно приватизационен, и не е предложил по-подходящ метод за извършване на продажбата. Твърдението на борсата, че това не е приватизационна сделка, защото продава Булгартабак Холдинг, а не Агенцията за приватизация не се споделя напълно от КФН. От там посочват, че дяловете в други тютюневи фабрики - Гоце Делчев, Пазарджик и т.н. са продавани на борсата преди 16 юни 2008 г. на приватизационен сегмент при условията на аукцион с натрупване на оферти, отсичане на крайна цена и удовлетворяване на продажбата на възможно най-високата постигната по време на аукциона цена, като продавач на пакетите е бил отново Булгартабак Холдинг.

КФН ще запознае със своето становище съответните държавни институции - Министерството на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката и депутатите от икономическата комисия.

Държавата е загубила 5 млн. лева от нереализираната максимална доходност по сделката за Цигарената фабрика - Пловдив, тя, а не аз, трябва да търси тези пари от виновниците, коментира бизнесменът Георги Гергов становището на КФН. Според него то му дава известни основания да си търси правата по съдебен ред, но Гергов няма да се възползва от такава възможност. Сделките на борсата са неотменими, а кого трябва да съдя за пропуснати от моя страна ползи – борсата, Булгартабак като продавач или консултантите по сделката, попита риторично бизнесменът. Той и друг пловдивчанин – Ветко Арабаджиев оспориха избора на “Сигма консулт” за купувач още в деня на продажбата на пакета.