Филмът с програмата на БСП – не шведски, а съветски
Филмът с програмата на БСП – не шведски, а съветски / netinfo
Наредбата за регулиране на заплатите в предприятията с преобладаващо държавно и общинско участие трябва да отпадне само след като бъдат въведени мениджърски договори с тежки санкции при увеличаване на загубите – това заяви в пред Дарик Радио Александър Божков.

Заплатите могат да се увеличават само при успешно преструктуриране на фирмите, което би довело до положителни финансови резултати. Той подчерта, че не одобрява синдикалния натиск за отмяна на наредбата, защото безусловното и отпадане би нарушило макроикономическата стабилност и би дало повод на някой министри да увеличат безразборно заплатите преди предстоящите избори.

Това би довело до тежки и необратими поражения върху финансовата система и допълнително ще забави преструктурирането на цели отрасли - категоричен е Божков.

Филмът не е шведски, а съветски и не е сексуален, а социален – коментира Александър Божков по повод твърденията, че е участвал в писането на новата социално-икономическа програма на БСП.

В края на януари министърът на икономиката на енергетиката е поискал от Центъра за икономическо развитие да представи свои виждания за най-наложителните изменения в социално-икономическата политика и бизнес средата у нас. Доколко 11-те страници препоръки са взети предвид, нямам яснота, тъй като не последваха консултации – уточни съпредседателят на центъра Александър Божков.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.