Фермери взимат бившите ТКЗС-та
Фермери взимат бившите ТКЗС-та / netinfo
Подготвяме изменение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи , като промените ще бъдат основно в три аспекта. Това заяви Мария Вълканова от „Коалиция за Пловдив”. По думите й промените ще бъдат в частта за стопанските дворове, тъй като към тези територии има голям интерес от страна на фермерите, които искат да изнесат там фермите си.

Следващата промяна, която депутатите от левицата ще поискат е свързана с мерите и пасищата, в частност с общинските такива. Според Вълканова, настояването на групата ще бъде имотите на площ под 10 дка да не бъдат отреждани като мери и пасища, защото според нея, те не могат да изпълнят тази функция.

Изменението предвижда и нов регламент в отношенията между собствениците на земя и арендаторите в частта, когато собственикът на земя иска да я продаде. Това е следващото изменение в Закона за Земята, което групата на БСП ще поиска. Според Вълканова е необходимо да се регламентира едномесечен срок за осъществяването на сделките, за да се преодолее тромавата процедура.