Евстатиев и Попов отиват на балотаж за Пазарджик според неокончателни данни
Евстатиев и Попов отиват на балотаж за Пазарджик според неокончателни данни / netinfo

Иван Евстатиев и Тодор Попов отиват на балотаж за кмет на Пазарджик, сочи справка на ОИК на база 10% от обработените секционни протоколи в 22.30 часа.

Настоящият кмет от БСП Иван Евстатиев е събрал 1 618 гласа, а досегашният председател на общинския съвет Тодор Попов, който се явява като независим кандидат, издигнат от "Коалиция за Пазарджик", събира 1 535 гласа. Със 613 гласа ги следва кандидатът на Коалиция ”НДСВ, Партията на българските жени и Българска партия „Либерали”” Валентин Милтенов, след него са кандидатът на ГЕРБ Георги Йорданов с 565 гласа, кандидатът на "Атака" Лъчезар Кръстев с 493 гласа и д-р Иван Колчаков, кандидат на СДС, с 463 гласа.

При кандидат листите за кандидат- съветници класацията води отново БСП с 1 114 гласа, следвана от ГЕРБ с 638 гласа, "Коалиция на предприемачите" с 590 гласа, "Коалиция за Пазарджик" с 419 гласа, "Атака" с 417 гласа, СДС с 286 гласа и "Партията на българските жени" с 283 гласа.

Изключително емоционален бе изборният ден в община Пазарджик. Общо 20 сигнала за нарушения на Закона за местните избори са постъпили в писмен вид в ОИК. По телефона са се получили около 50 обаждания за различни нарушения, най-вече за открита агитация пред избирателните секции. Сигналите тръгнаха от вчера, когато в ОИК постъпи жалба за агитация чрез SMS-и в полза на кандидата Тодор Попов. Днес комисията трябваше да излезе със становище по жалбата.

Прокуратурата в Пазарджик започна проверка на три сигнала за купуване на гласове. Полицията е разпитала над 40 човека. Установена е самоличността на жената, която е раздавала по 10 лева срещу подпис в списък в ромския квартал „Изток” и гласуване в полза на Тодор Попов. Това е 25-годишната Донка Йорданова.

Търговия с гласове в полза на ДПС е заснела на мобилния си телефон и застъпничката Камелия Вълканова. Кадрите са предоставени на органите на реда. Сигнали за купуване на гласове се постъпили и от селата Мало Конаре и Сарая.

Изключително висока бе избирателната активност в област Пазарджик. Официалните данни сочат, че най-активни са били избирателите в община Батак. 72% от тях са упражнили своя вот на тези избори. След тях са избирателите от Лесичово-69,11%, Стрелча-68%, Пещера- 67,98%, Панагюрище-67,26%, Брацигово- 66,6%, Белово-65%, Септември-62,18%, Велинград-61%, Ракитово-58% и Пазарджик-48,38%. Висока бе активността по високите велинградски райони, на места тя достигна 73%, предадоха от ОИК. На база проверени една малка част от протоколите - само 5 от общо 52, резултатите там водят Иван Лебанов и Фидел Беев, в съотношение 429 на 409 гласа. Навсякъде другаде в областта към 22:30 часа няма избран кмет.