Европейската мисия с резерви към лабораторията в РИОКОЗ
Европейската мисия с резерви към лабораторията в РИОКОЗ / Dariknews.bg. архив

Слабата подготовка на служителите и липсата на междулабораторни изпитвания са основните забележки на Европейската мисия, дошла в Пловдивската РИОКОЗ за оценка на нивото на компетентност на лабораторията. Проверката продължи близо 2 седмици и бе концентрирана в две направления - миграция на вредните вещества в храните и хранителните добавки.

Междулабораторните изпитвания трябва да се правят поне веднъж годишно и служат за доказателство на качеството на работа, обясни шефката на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева. Тя се оправда, че досега не е провеждала такива, защото не е получавала оферти от западни фирми, които ги извършват. По думите й, едно такова изпитване струва между 200 и 300 евро. Д-р Танчева е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъде предложена подходяща оферта. Директорът на здравната инспекция в Пловдив ще запише лабораторните специалисти на курсове за допълнително обучение.

Пловдивската здравна инспекция бе избрана измежду всички РИОКОЗ в страната да посрещне мисията от Европейския съюз.  Експертите наблюдаваха спазването на процедурите, точността на анализите и методиките на изследване.