Европарите за земеделие бунят кооперациите
Европарите за земеделие бунят кооперациите / netinfo
Собственици на земи масово се опитват да изтеглят имотите си от земеделските кооперации в региона с цел да получават преките субсидии от Европейския съюз. За този проблем председатели на кооперации от Първомайско и Карловско алармираха заместник-министърите на земеделието и горите Бюрхан Абазов и Димитър Пейчев. Припомням, че условие за получаването на помощите е обработването на минимум 5 декара лозя или трайни насаждения и 10 дка – за всички останали култури.

Член-кооператори, които лично обработват по-малки площи, искат разтрогване на краткосрочните договори за наем, за да могат да закръглят изискуемия минимум, осигуряващ между 10 и 15 лв помощ на декар. “Кооперациите не са защитени от разпад, защото повечето не са регистрирали наемните договори в съда”, коментира пред Дарик Петко Канагрохов, председател на Земеделска кооперация “Добрила-Д” – Сопот. Той посочи като причини големите разходи за съдебни такси и множеството наследници на внесените в кооперацията земи, което прави невъзможно едновременното явяване на стотици хора пред нотариус.

Този проблем е факт там, където с години не е давана рента, заяви директорът на областната служба “Земеделие и гори” Стефанка Цонева. Според нея кооперациите могат да запазят целостта си, ако се договорят със своите членове да им изплащат европейската субсидия за внесените декари.