Евродепутатите от БСП: Бариерата за преференциален избор да бъде свалена наполовина
Евродепутатите от БСП: Бариерата за преференциален избор да бъде свалена наполовина / netinfo
Да бъде свалена бариерата за преференциален избор на евродепутати, искат парламентаристите от БСП в Страсбург. Сегашните 15% са твърде високи, за да може с вота си избирателите да пренаредят предложените от партиите листи, обоснова Илияна Йотова искането за спешна промяна в българския закон за избор на евродепутати. Колегата й Атанас Папаризов също е на мнение, че сегашната бариера на практика изключва мажоритарния елемент при избора на представителите ни в европарламента. Личното ми мнение е, че тя трябва да падне до 7-8%, каза той, но подчерта, че становището на БСП по този въпрос ще бъде обсъждано идната седмица.

Червените евродепутати не са единни в позицията си за това дали да бъдат слети на една дата вотът за европарламент и за 41-тото Народно събрание. „Рисковано е всеки път, когато не ни е угодно да бъркаме в Конституцията”, каза Илияна Йотова. На тезата на министъра на държавната администрация Николай Василев, че вот „две в едно” ще икономиса 20 млн. лева пари на данъкоплатците, тя отговори с многозначителен въпрос: Тези 20 млн. каква част са от комисионната за БТК?”. Йотова смята, че е въпрос на мобилизация на партийните структури да накарат избирателите си да отидат 2 пъти до урните в рамките на 3 месеца. Според нея, по-проблемен е вариантът човек да направи наведнъж два избора по два различни избирателни закона и по три избирателни системи.

Ръководителят на българската делегация в Партията на европейските социалисти/ПЕС/ Атанас Папаризов обаче смята, че няма няма нищо трагично да изберем нови депутати за българския парламент в началото на юни, когато още не е изтекъл мандата на сегашното Народно събрание. Такава е и европейската практика, каза Папаризов. Той посочи, че в Страсбург демонстрират приемственост като в последното заседание на сегашния Европарламент, който е с мандат до 25 юли, ще участват и новоизбраните членове.

Кристиян Вигенин и Маруся Любчева подчертаха, че идната седмица ще бъде ясна официалната позиция на БСП за промени в Конституцията, свързани с евентуалното сливане на двата вота.

Евродепутатите от БСП откриха в Пловдив Европейски консултантски център, който ще дава актуална информация на граждани, сдружения и общини по европроекти и ще провежда обучителни семинари. Пловдивският офис, който се намира в Областния съвет на БСП, е регионален да Южен- Централен район и е третият от общо 6, които ще се открият в страната.