Етно кухня на колела
Етно кухня на колела / netinfo
Руските пелмени, арменският ануш абур, еврейският “пастел кон карне“, италианските аранчини и одринският джигер са най-вкусните етно ястия в Пловдив
Руските пелмени изненадаха всички, като спечелиха най-много от гласовете на пловдивчани по време на Първия панаир на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”. Резултатите от вота бяха обявени официално на Гала вечерята в Дома на етносите миналата вечер и съгласно предварително обявения регламент, призът MasterEthnoChef получи майсторът готвач, който е приготвил традиционното ястие на руската общност по време на панаира – Любов Демирева. От останалите кухни най-вкусни, според публиката, която участва в дегустациите, са арменският ануш абур, еврейската баница с месо и патладжан пастел кон карне, италианските аранчини и одринският джигер. През изминалата седмица пловдивчани и гостите на града имаха възможността да вкусят различни традиционни за етносите ястия, като заедно с това гласуваха със специални “кулинарни бюлетини” за най-харесваното от тях блюдо.

На заключителната кулинарна вечер, сред приятели и партньори, етническите общности от Фондация ЗАЕДНО закриха Първия панаир "Етно кухня на колела". Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2017 г.

Прекрасно е, че всички са толкова заредени от това изключително успешно събитие. Поздравления за идеята, организацията и участниците в панаира. “Етно кухня на колела” трябва да се разгърне още повече. Това заяви главният експерт в Дирекция “Култура и културно наследство” в Община Пловдив и координатор на проекта Гергана Филева.

Висока оценка за събитието даде и председателят на Съвета по туризъм и член на УС на ОФ „Пловдив 2019“ Любозар Фратев. По думите му кулинарният панаир на Фондация “Заедно” има огромен потенциал да се развива за години напред. Той искрено поздрави председателят Лалка Златанова и представителите на етническите общности с успешната реализация на това първо по рода си събитие в нашия град.

Резултатите от вота показаха още, че пловдивчани и гостите на Пловдив сa били най-активни на тематичната вечер, организирана от Арменския културно-информационен център и лично от  представителя на арменската общност във Фондация “Заедно” - Д-р Ани Кеворкян. Заслужено арменците събраха 105 точки и получиха грамота за “Най-сплотен отбор и перфектна организация”. В деня на арменската кухня всички гости вкусиха “лаваш” - хлябът, който е част от световното културно наследство, a почетният консул на Армения Ехиязир Узунян  бе майсторът на традиционния “хоровадз”. Три от бюлетините, пуснати в урната в Деня на арменската кухня, са с изписани лични послания и пожелания за организаторите. Авторите им ще получат специални подаръци от майстора готвач Ончо Кешишян.  

“Призът за най-изискана вечер и най-голям личен принос” бе връчен на Давиде Кристиано, представителят на италианската общност. Oще на 12-ти май италианският кулинарен отбор вдигна топката високо. Зашеметяващият шеф виртуоз Антонио ди Майо от Равена, прекрасният бас Владимир Ников от Държавна опера Пловдив и “диригентът” на вечерта - бизнесменът Давиде Кристиано, образуваха триото, което грабна вниманието на всички присъстващи от първата минута на втората тематична вечер на Панаира на кулинарното изкуство. Изисканoстта и финесът във всеки детайл завладяха публиката, която се оказа истински ценител на италианската кухня. Най-голям бе интересът към аранчините и тимбало ди паста, но в кухнята на Антонио ди Майо имаше и традиционна лазаня, паста дженовезе и фузили пастичати.

В продължение на 3 часа шеф Ники Николов предлагаше за дегустации от италианските деликатеси прошуто кото и прошуто крудо. Късметлиите опитаха и от пенливото просеко.

Кметът на район “Централен” Георги Стаменов уважи събитието заедно с цялото си семейство. Всички жители на квартала се насладиха на една истинска италианска вечер – от аранжировката на декора, през известните италиански арии и канцонети, първокачественият кетъринг и изключително непринудена и приятелска атмосфера в градинката на площад “Шахбазян” в подножието на Стария град.

Черен дроб по Одрински от шеф Илиаз Калуранлар. Това бе само един от многото специалитети представени в Деня на турската национална кухня. Турската общност почерпи над 1000 почитатели на ориенталските ястия още в първия ден на панаира. Панаирът на кулинарното изкуство бе открит с очаквано силен старт на пл.”Римски стадион” и с изключително добрата новина за Пловдив – избирането на Амелия Гешева за заместник- министър на културата. Първият ден на традиционната турска кухня започна с прекрасната българска песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" в изпълнение на живо, в което участваше и вицеконсулът г-н Волкан Танилдиз. Посетителите опитаха над 20 вида традиционни ястия и заслужено представителят на турската общност Ахмед Пехливан получи приза за “Най-много привлечени спонсори” на кулинарния панаир, който се осъществява в подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

За “Най-артистична” бе определена руската вечер, организирана от Олга Атанасова, а отличието за “Най-дълго съхранени традиции” очаквано бе присъдено на еврейската общност. Кулинарният екип на “Шалом” в Пловдив и председателят на организацията Светлозар Калев представиха в Деня на еврейската кухня ястия, приготвени по стари библейски рецепти, предавани от поколение на поколение през вековете. На 15-ти май бе и последната тематична вечер посветена на кулинарията на сефарадските евреи. Интересът на публиката бе най-силен към еврейската кухня именно заради това. Най-голямо любопитство посетителите проявиха към "бурмуликос”, които се правят от традиционния безквасен хляб на евреите “маца”.

Етническите общности с най-стара история в Пловдив доказаха, че заедно мoгат да върнaт атмосферата на романтичния Пловдив, обединени от идеята за мир и толерантност. Aроматите на джигер и хоровадз, вкусoвете на древния пастел, аранчини и пирожки потопиха пловдивчани и гостите на града във времето от филмовата лента “След края на света”.

Благодарим ти, Пловдив, за споделената емоция!