Емил Атанасов с живописен „Проект Теория на драмата“
Емил Атанасов с живописен „Проект Теория на драмата“ / Градска художествена галерия - Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя самостоятелната изложба живопис на Емил Атанасов „Проект - Теория на драмата“. Експозицията съдържа повече от 30 платна, рисувани като рефлексия на драматични събития, случили се в живота на автора през последните 12 месеца.

Познат като театрален, филмов и телевизионен режисьор, Емил Атанасов (Емо) мисли за себе си главно като за художник. В предпочитаната от него техника на маслената живопис той намира най-подходящия израз за обхваналите го душевни състояния, постигнати прозрения и интелектуални напрежения.

Откриването на изложбата е от 18.00 часа днес, а картините могат да се видят до 30 ноември 2016г.

Емил Атанасов е завършил ССХУ- Сценични кадри в Пловдив през 1982г. Дипломира се като кино и телевизионен режисьор в НАТФИЗ, в класа на проф. Иван Ничев. Занимава се с живопис, иконопис, реставрация. Автор е на театрални постановки за различни сцени в страната. Създател е на телевизионни продукции за БНТ.

Режисьорският му дебют в киното е с игрална новела, но разностранният му талант се проявява и тук. Атанасов е художник в игрални филми, най-популярният сред които е „Миграцията на паламуда“ по сценарий и режисура на Людмил Тодоров. Изявавал се е и като актьор.

Изкушен от драматургията, Емил Атанасов пише пиесите „Околовръстно“ (театър „Сфумато“) и „Да разлаеш кучетата“ (Театър „Българска армия“), които продължават да се играят с голям успех.

Създал е 4 самостоятелни изложби, участвал е в десетки съвместни.