Емел Етем си прибира фургоните и от Пазарджишко
Емел Етем си прибира фургоните и от Пазарджишко / netinfo
Над 200 души от Пазарджишка област ще останат на улицата в края на този месец. В края на септември изтича срокът, в който Министерството на извънредните ситуации ще си прибере фургоните, предоставени преди три години за временно ползване на пострадалите от наводненията.

В Пазарджишка област бяха доставени 61 фургона в общините Лесичово, Панагюрище и Пазарджик. Кметовете на засегнатите общини трябва спешно да потърсят пари за строеж на жилища на бездомните семейства или да молят за ново удължаване на сроковете за ползване на фургоните.

Особено сложен е проблемът с живеещите във фургони роми в село Динката , които трудно ще бъдат изведени принудително, а общината няма резервен вариант за настаняването им-каза кметът на селото Альоша Цветанов. Потърпевшите заплашиха със стачка и обявиха, че ще блокират пътищата към населените места.

Преди дни същият проблем бе огласен и за общините в Пловдивско, пострадали от наводненията. До момента единствено на община Калояново е получила удължаване на срока за ползване на фургоните до юни догодина. Тя е и единствената, на която са отпуснати 596 хиляди лева, с които през октомври ще бъдат подпомогнати със строителни материали 64 семейства. Вече трета година 40 от тях, предимно роми от с. Дълго поле, са във фургони. Другата община в Пловдивско с голям брой живеещи в примитивните каравани – Марица, още чака удължаване на договора за ползването им. От администрацията й признаха, че до края на септември са в състояние да върнат по-малко от половината от 36-те фургона.