Експериментират топене на снега с гранули
Експериментират топене на снега с гранули / снимка Виктор Кадири
С химически препарат на гранули, вместо със сол и пясък, ще се чисти тази година снегът в част от район Южен. Новата технология за снеготопене ще бъде изпробвана в Пловдив за първи път тази зима. Препаратът се използва от десетилетия в Европа и е напълно безопасен, от него колите не гният и тревата не гори, заяви главният еколог на общината Христо Минков.

Останалите райони ще се чистят, както до сега, със сол и пясък. Във всеки от шестте района на Пловдив ще бъде обособено депо за събиране на снега.

До края на тази седмица всички 132 снегопочистващи машини ще бъдат в изправност за зимния сезон. Започнали сме ремонтите им още от август, посочи управителят на „Чистота” Радослав Кошински. 7 малки роторни снегорини ще чистят само пешеходни зони. Те са на цена 3 000 лева единият и ако се окажат ефективни, ще закупим още, каза Кошински. 500 души ще бъдат ангажирани с ръчно почистване на местата, недостъпни за техника.

На 11-ти и 12-ти ноември специална комисия, която включва представители на КАТ, отдел „Екология” и фирма „Чистота” ще провери годността и изправността на машините за зимно почистване.

В случай че завали сняг по-рано от предвиденото, ще действаме с готовата налична техника, имаме 40 тона сол на склад и няколко тона пясък останал от предишни години, които ще стигнат за няколко дни, уточни Кошински. До края на ноември се очакват нови партиди сол и пясък. Общо 11 000 тона соло-пясъчна смес са поръчани за нуждите на града през зимния сезон.