Експерименти с данъците и осигуровките са опасни за аутсорсинг индустрията
Експерименти с данъците и осигуровките са опасни за аутсорсинг индустрията / netinfo
Експерименти с данъците и осигуровките са опасни за аутсорсинг индустрията
81991
Експерименти с данъците и осигуровките са опасни за аутсорсинг индустрията
  • Експерименти с данъците и осигуровките са опасни за аутсорсинг индустрията

Експерименти на правителството с осигуровките и данъците върху аустосорсинг индустрията са много опасни за бранша и могат да доведат до отлив. Това заяви за Дарик радио Георги Стоев от Индъстри Уоч.

В момента, в който се появят индикации за подобно нещо, новите инвеститори ще спрат да идват в България, а старите много бързо ще се преместят другаде“, допълни той.

„Перспективите пред Пловдив в тази сфера изглеждат много добри, а прогнозите са оптимистични, като града запазва мястото си на втора предпочитана дестинация за аутсорсинг в страната. При положение, че България е сред 3-те водещи държави в Европа, заедно с Полша и Румъния, които привличат този бизнес, това е много добра основа за бъдещо развитие“, допълни Стоев.

По думите му развитието на тази индустрия в последните години е предпоставка за очаквания за около 10 хил.човека заети в този сектор в следващите 4-5 години.

Според Стоев тази цифра е повече целева стойност, която може да бъде постигната при благоприятни условия и липса на отрицателни шокове в средата.

Положително на аутсорсинг бизнеса би се отразило, ако държавата се съобрази с призива на сектора и отвори пазара за набиране на кадри извън Европейския съюз (ЕС).

В България се наблюдава хроничен недостиг на кадри, които не могат да бъдат набавени от страни от ЕС, заради ниските заплати и стандарта на живот в страната. Този недостиг на кадри обаче може да бъде компенсиран с кадри от страни извън ЕС.

„Въпреки всичко в последните години България започва да се откроява като дестинация, която не просто предлага евтин труд, но и висококвалифицирани кадри“, каза още Стоев и допълни, че страната ни се очертава като място за инвестиции в бизнес процеси с по-висока добавена стойност.