Еколозите запретнаха ръкави - ще глобяват наред
Еколозите запретнаха ръкави - ще глобяват наред / netinfo

Глоби до 10 000 лева ще налага Община Пловдив за неизпълнение на залесителните проекти при ново строителство и реконструкции. Общинските еколози провеждат масови проверки за спазване на изискванията за озеленяване, съобщи шефът им Христо Минков.

Новостроящият се хипермаркет Кауфланд в район "Северен" стана първият санкциониран. Причината е липса на проект за озеленяване на района около магазина и изсичането на 16 дървета без санитарна експертиза и без да е назначена комисия, която да разреши сечта. В проекта за строеж на магазина липсва графа за озеленяване, което е грубо нарушение на закона. Отговорност ще се търси и от администрацията на район Северен, защото са подписали разрешителното за строеж.

Зам.-кметът Александър Константинов заяви, че с удоволствие ще подпише наказателните постановления на всички инвеститори, които си позволяват да унищожават и без това недостатъчната растителност както им падне.

Направено е и предписание на инвеститора, който разширява частта от бул. "Руски", която трябва да се свърже с моста на Герджика. Според Минков там все още не е изградена разделителна ивица, а местата където трябвало да има зелени площи, били засипани със строителни отпадъци. Главният еколог ще направи нова проверка в близките дни и ако предписанията не са изпълнени ще последва санкция по новата наредба за екологията, която е между 10 и 50 хиляди лева.