Екоинспекторите глобиха фирми за замърсяване на въздуха и водата
Екоинспекторите глобиха фирми за замърсяване на въздуха и водата / sxc.hu

Два акта е съставила Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив през месец август за замърсяване на въздуха. Санкционирани са пловдивската фирма „Джи Ен Си" и „Катрин и Ко" от Раковски. Двете дружества са глобени за това, че не са извършвали периодични измервания на вредните вещества, изпускани в атмосферата, уточняват от РИОСВ.

През август инспекцията е проверила и 12 водни обекта. Основен акцент в контролната дейност са проверките по сигнали и жалби за замърсяване на водни обекти с отпадъчни води. Експерти са взели проби от р. Чепеларска в местността „Кемера", както и от заустваните води на КЦМ-Пловдив в р. Чепеларска, за да проверят за наличие на кадмий във водата. Очакват се резултатите от анализа на пробите.

През август е съставен акт на дестилерията за етерично-маслени култури на „Златна роза" ООД, с. Златосел. В обекта се заустват отпадъчни води, които превишават емисионните ограничения. Съставен е акт и на Наско Кузмов, собственик на ферма в с. Дълбок извор за заустване на отпадъчни води без разрешително.