Едва 1/5 от тестилните фирми покриват евростандартите
Едва 1/5 от тестилните фирми покриват евростандартите / netinfo

80% от текстилните предприятия в България не отговарят на европейските стандарти в сектора, а необходимите инвестиции, за да ги покрият, са 13 милиарда лева. Тази оценка от доклада на Специализираната група на високо ниво по текстил и облекло към Европейската комисия съобщи днес директорът на Асоциацията на дружествата от леката промишленост Диана Маринкева.

Според нея половината от 4-те хиляди работещи фирми в бранша имат шанс до края на годината да покрият евростандартите, а останалите ще бъдат затворени след проверки от страна на ЕК. Маринкева прогнозира, че около 100 000 работещи сега в предприятията за текстил и облекло могат да останат без работа в първото полугодие на следващата година. 80% от фирмите работят на ишлеме и трудно акумулират средства за иновации и инвестиции. Едва 30% са с оборудване на средно ниво, в останалите производството “гълта” 50% повече суровини и енергия, отколкото в развитите страни, посочи ръководителят на катедра “Текстил” в Техническия университет проф. Иван Георгиев.

Готовността на българските предприятия за ЕС и изнасянето на текстилното производство от Западна Европа на Балканите ще са сред акцентите на Световния конгрес на специалистите по текстил, чийто домакин от 1 до 5-и октомври ще бъде Пловдив