Едва 14% от българките ползват контрацептиви
Едва 14% от българките ползват контрацептиви / sxc.hu

Минимален ръст от 4% бележи употребата на контрацептиви сред българските жени за изминалата година и общата цифра е едва 14%. Това съобщи председателят на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ д-р Петър Петров. Той даде за сравнение скандинавските страни, където процентът на ползващите контрацептиви жени надвишава 55%.

Проблемът се дължи на ниската здравна култура и информираност, както и на социални и етнически фактори, обясни д-р Петров. По думите му най-компетентни по темата са българките на възраст между 30-35 години, но една голяма част от жените въобще не са запознати с най-новите методи и средства за предпазване. Същевременно възрастовата граница за започване на полов живот е паднала на 12 години.

Националният съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ е домакин на Петата национална конференция, която се провежда в Пловдив. Очаква се да присъстват близо 200 специалисти от цяла България. Те ще настояват за по-добро финансиране и увеличаване цената на първичния гинекологичен преглед с 30%. Във форума участват водещи специалисти в българската гинекология, които ще представят новостите при приложението на стволови клетки, фитотерапията и хомеопатията като алтернативи на конвенционалното лечение и борбата със стерилитета.