Едно дете работило в нарушение на законодателството
Едно дете работило в нарушение на законодателството / netinfo

Момче на възраст под 18 години е полагало неправомерно труд след 20 часа в едно от четирите проверени снощи заведения в центъра на Пловдив, съобщи за Дарик радио Атанас Чернаев- директор на Регионалната инспекция по труда.

Това е първото нарушение установено при пилотната проверка за експлоатация на детски труд, проведена на Пловдивската Главна улица лично от социалния министър Емилия Масларова. Непълнолетни могат да бъдат назначавани на работа само със изричното разрешение на Инспекцията по труда, след подаване на молба от работодателя, като не е забранено да упражняват нощен труд. За ненавършилите 18 години за нощен труд се счита работа в периода от 20 часа до 6 сутринта.

 

За 2005 година са били издадени 265 разрешителни за детски труд в Пловдив, а за 2006 година са наполовина.

Инспекторите проверяват дали има сключени договори  със служителите в заведенията, какви са условитя на труд и работното време.

Само в едно от заведенията снощи са показани договори, а останалите имат задължението да ги предтавят днес.

След пилотната проверка в Пловдив стартира тотална кампания за експлоатация на детски труд в цялата страна. При нарушения наказанията са глоба до 500 лева. От две години накои нарушения на трудовото законодателство са  криминализирани и предвижда наказания лишаване от свобода.