Една година работа след пенсия - равна на три осигурителен стаж
Една година работа след пенсия - равна на три осигурителен стаж / netinfo

10 000 са свободните работни места в момента, като на трудовия пазар съществува и голям резерв от квалифицирани граждани над 55-годишна възраст, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров снощи.  В Пловдив той взе участие в среща, домакинствана от народния представител Захари Георгиев, и говори по темата „Възможности за заетост на трудоспособни пенсионери”.

Трудово заети сега са 3 209 000 българи, а регистрираният през март процент на безработните - 6.7 %. Стремежът е до края на 2008 той да падне под 6%. 300 свободни места има в Пловдив. За някои от тях се търсят нискоквалифицирани работници, а за други- специалисти с висока квалификация, обяви Мария Гуджева, шеф на Бюрото по труда . Няма условия и не се води дискусия за увеличаване на пенсионната възраст от 63 г. за мъжете и 60 за жените, с което много се спекулира напоследък, посочи зам.-министър Димитров. На онези от тях, които работят в надпенсионна възраст, всяка трудова година ще се счита за 3 години осигурителен стаж.

Новите положения в Закона за насърчаване на заетостта дават добра възможност за пенсионерите да се включат в програми за обучение и квалификация.. Поправките на нормата предвиждат и субсидирано стимулиране на работодатели, които ги наемат. По ОП „Развитие на човешките ресурси” за периода 2008-2013 са предвидени 400 000 000 млн. евро.

Министерството на труда и социалната политика да излезе с антидискриминационна програма по възраст, поиска присъствалият на срещата зам.-кмет на Пловдив Красимир Ангелов. Според него хората в трета възраст може да станат социални асистенти на своите близки, като помагат за отглеждането на децата им. Зам.-министър Димитров подчерта по този въпрос, че усвояването на средствата от Европейския социален фонд става по строг регламент.

Панчо Панчев, председател на клуба на пенсионерите от МВР към СОСРЗ, предложи да бъде създадена специализирана трудова борса за бивши служители на армията и полицията.