Eдин различен прочит на Когато гръм удари
Eдин различен прочит на Когато гръм удари / dariknews.bg

Парадоксалното общуване е генералната тема в постановката на младия режисьор Стайко Мурджев „Когато гръм удари" от П. Кр. Яворов. Премиерата на Пловдивския драматичен театър е в неделя от 19 часа на Голяма сцена и е част от репертоара на фестивала „Сцена на кръстопът".

Интересно при решението на Мурджев е разполагането на публиката на сцената. Зрителите са наблюдатели, неканени гости в окото на бурята на една семейна трагедия, която прераства в екзистенциална, каза режисьорът.

Стайко Мурджев допълни, че текстът на Яворов е опорна точка за градежа на цялата „къща". Той го определи като „странен" от гледна точка на драматургичната структура. Опитали сме се да преведем пиесата на един по-съвременен език, каза още младият режисьор. По думите му екипът на „Когато гръм удари" е работeл в посока разгръщане на образите и изследване на вътрешния им свят. Интересува ме темата за истината, къде е границата между нея и фикцията. В постановката има заложени различни механизми на прикриване на истината, добави Мурджев. Чехов и Достоевски също са включени в съвременния му прочит.  

Духът на Яворов е заложен в представлението, увери директорът на Драмата Кръстю Кръстев. Той уточни, че с представлението се открива новият сезон на театъра.