/ Дарик архив
Пожар в психото
101145
Пожар в психото
  • Пожар в психото
"Някой от тримата мъже, които изгоряха тази нощ в Центъра по психично здраве в Пловдив, е причинил пожара". Това заяви окръжният прокурор Румен Попов. И тримата са били болни от параноирдна шизофрения.

Трима загинаха след пожар в психиатрията в Пловдив

Те са били настанени в най-строго охраняемите части на сградата, като са били заключени. Прокуратурата е повдигнала обвинение за причиняване на умишлен пожар по непредпазливост.
 

В стаята не е имало електрически уреди, а осветлението е изцяло луминисцентно, изключена е хипотезата за късо съединение и аналогични методи за възникване на пламъците.

"Отделението е било под строгоохраняем режим. Дежурният лекар е забелязал дим от стаята, а фелдшерът се е притекъл на помощ. Той направил всичко по силите си, за да спаси пациентите. В момента е настанен в болница заради обгазяване", посочи Попов.
 
Жертвите са двама мъже на 58 години и един на 52. И тримата са от Пловдивска област. Освен заключена, стаята е била със затворени прозорци и непокътнати решетки. Не са намерени следи от горивна течност.
 
Огънят е обхванал само стаята на тримата починали пациенти, като веднага при регистрирането на пожара другите пациенти - около 20 на брой, са били евакуирани.

Продължават да се извършват следствени действия, като се очакват резултатите и от пожаротехническата експертиза.
 
Чуйте и от приложеното аудио.