Джон Лорд: С едната ръка съм в рока, с другата – в класиката
Джон Лорд: С едната ръка съм в рока, с другата – в класиката / снимка: авторът

Огромно удоволствие е да съм в Пловдив, това участие стои много близо до сърцето ми. С тези думи кийбордистът на обожаваната от няколко поколения рок група Дийп Пърпъл Джон Лорд се обърна към стълпотворението от журналисти, дошли да отразят присъствието му в Пловдив.

Публиката, дошла за откриването на Есенния салон на изкуствата утре от 20 часа на Античния театър, ще има шанса да чуе изпълнение на песен от 1969 г. Тогава бях на две години, пошегува се Лорд. Кийбордистът поясни, че става дума за парче, което представлява любовно писмо на млад музикант, посветено на двата вида музика, които харесва най-много. Джон Лорд допълни, че когато е излязла, песента е била сензация, но после не е била изпълнявана около 30 години. През 1999 г. е била възродена.

Втората част на концерта ще продължи с някои от последните му солови проекти, както и с 2-3 песни на Дийп Пърпъл. Ако дойдете с отворени сърца, очи и умове, смятам, че ще си тръгнете танцувайки, категоричен бе Джон Лорд.

Чуйте как музикантът отговори на въпроса дали се определя повече като рокаджия или като част от филхармоничен оркестър - в прикачения звуков файл.

Кийбордистът не потвърди ново събиране на групата в оргиналния й състав. Той каза, че Дийп Пърпъл я има, но не е време членовете й да търсят славата на миналото, а да се учат от направените грешки и да продължават напред. Лорд не скри, че отново би свирил с китариста на Пърпъл Ричи Блекмор. На въпроса кой състав е по-велик - този с Йън Гилън като вокалист или този с Дейвид Кавърдейл, музикантът отговори с лаконичното „Пърпъл без Гилън не е Пърпъл".

Утре започват и националните есенни изложби на тема „Светът отвътре - светът отвън".  Специален гост на международния фестивал „Пловдивски джаз вечери" отново ще бъде Били Кобъм. В рамките на есенния форум ще бъдат представени и театралните фестивали "Сцена на кръстопът" и "Двама са малко, трима са много", както и фест на китарата, на магическото изкуство и на рока.

Есенния салон на изкуствата ще продължи до 31-ви октомври.