Джевдет Чакъров оглежда Шишманци за софийските бали
Джевдет Чакъров оглежда Шишманци за софийските бали / netinfo
Заводът в Шишманци и площадките му са реалистичен вариант за боклука на София, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Следващите дни министърът и експерти от ведомството ще посетят изграждащия се екозавод, за да преценят възможностите там да бъдат приети част от столичните бали, след като Пловдив отказа да вземе 120000 кубика отпадък на общинското сметище в Цалапица.

Процедурата за издаване на комплексно разрешително за завода в Шишманци е в напреднал етап, обясни министър Чакъров. „Освен това има положително решение по ОВОС, трябва да се домонтират сепариращи инсталации. Всичко това би могло да се случи в много кратък период от време, така че това е една реална алтернатива, по която ние ще работим”, каза министърът на околната среда и водите.

Община Пловдив обаче все още чака отговор на искането за 15 млн. лева дофинансиране за завода. Преди седмици пълномощникът на консорциума, който изгражда завода – адвокат Георги Колев, заяви пред Дарик, че са необходими минимум 4 месеца за пуск при налични средства за доизграждане. Ако балите се депонират директно в изградения първи котлован край Шишманци, те ще заемат половината от него, тъй като капацитетът му е 250000 тона.

Новият председател на Общинския съвет Илко Илиев заяви, че не може да даде отговор на въпроса необходимо ли е разрешение от Общинския съвет на Пловдив, за да тръгнат балите към екозавода в Шишманци, който е на територията на община Раковски. Трябва първо да се изясни коя от площадките е имал предвид министър Чакъров – дали общинската или частните терени там, каза Илиев.

Информация на Мария Троева и Тереза Захариева