Дървата за огрев задминаха цените в Германия
Дървата за огрев задминаха цените в Германия / netinfo

С 25% по-скъпи от миналата есен са дървата за огрев. В Смолян кубик букови цепеници се продава по 75 лева при цена 55 лева преди година. В Пловдив нарязаните дъбови и букови дърва в най-големия склад на „Кукленско шосе” са по 90 лева. В Германия цената е около 40 евро, коментира директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Асен Карабов.

По данни на горските, 80 % от населението на Смолянско разчита на отопление на дърва. Заради ниските доходи в региона и високите цени на доставчиците, голяма част от хората сами добиват дърва от родопските сечища. Миналата зима на населението са дадени разрешителни за 63000 кубика, но сега заявките се увеличават.

В пунктовете за твърди горива иглолистната дървесина за огрев също е поскъпнала от 38 на 48 лева за кубик във времето от края на миналия отоплителен сезон до началото на новия.

Скок на цените има и при въглищата. В Смолян насипните брикети са 215 лв/тон при 170 лв./т. през миналата година. В базата на „Топливо” в Пловдив пък брикетите са 232 лева, с 40 повече от миналата зима. В момента няма на склад, а следващата доставка се очаква да пристигне до ден – два с ново увеличение от 10 лева. Висококалорийните, тип ”Донбас” са по 260 лева, но работниците твърдят, че предстои второ поскъпване с поне с 20 лева.