Две фирми с по два акта за еконарушения
Две фирми с по два акта за еконарушения / Автор: Даниела Ковачева
Основания за съставяне на 4 акта констатира екокомисията, която извърши поредната изненадваща проверка на строителни обекти в Пловдив. Нито един не бе подписан обаче заради отсъствието на изпълнителите на ремонтните дейности, които причиняват замърсявания и шум в зоните, където се извършват.

С два акта за 500 лева ще бъде санкционирана фирма, заела се с разрушаване на стара сграда и строеж на нова в центъра на града – зад Историческия музей. Констатираните нарушения са замърсяване, шум и необезопасяване на обекта, както и незаконно отсичане на дърво за освобожадаване на място за кранът на строителните работи.

Два акта ще бъдат съставени и на фирма „Доринт”, която строи голяма жилищна кооперация в квартал „Гагарин”. Замърсяване и разбиване на прилежащата до сторителния обект улица и неизвозване на земните маси са основните нарушения, за които фирмата ще бъде глобена. Главният техник на строежа не присъства в момента на проверката, заради което актовете отново не бяха подписани пред очите на журналистите. До фирма „Доринт” са били адресирани няколко писма с предупреждения и предписания, които не е изпълнила.

Собствениците и сторителните фирми не се притесняват много от налаганите глоби и предпочитат да ги изплатят и да продължат работата си необезпокоявани, вместо да вземат мерки по предписанията, каза главният експерт от отдел „Екология” Юлия Видина. Ако предложението за десетократно повишаване на глобата, т.е. да стигне 5 хил. лева, бъде прието, нарушителите ще се съобразяват повече, убедени са от Екоотдела на Общината.

Още другата седмица се предвижда проверка на строителните дейности на Марково тепе, където шум и запрашаване на въздуха притесняват гражданите, закани се Христо Минков, директор на Дирекция „Екология” Пловдив.