/ снимка: Кирил Кирилов
Двама молдовци са крадците на 215-те хил. лв. от взривения през уикенда банкомат в клон на ДСК в пловдивския район "Тракия". Полицията е хванала само единия от тях, а другият е успял да избяга зад граница.

Задържаният молдовец е в ареста за 72 часа и предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното му задържане под стража, съобщи наблюдаващият прокурор Румяна Калеева. Арестуваният е криминално проявен и издирван от молдовските власти. Неговият съучастник обаче е успял да избяга извън пределите на страната ни, като към момента няма информация къде точно се намира.

Взривиха банкомат в пловдивския район "Тракия"

Имената и на двамата се проверяват в системата на Европол. Те са на по 22 години и са пребивавали основно в София, Бургас и Варна. Според разследващите не е имало българин, който да им е помагал.

Локацията на ударените банкомати е подбирана така, че да са близо до магистрали. Същите двама молдовци са извършили и опита за обир на банкомат в София, два дни преди удара в Пловдив. Използвали са същите способи, както и същата кола, чиито номера са били крадени и сменени.

По-нетрадиционното при взрива на банкомата в Пловдив е, че е използван пропан-бутан, а обикновено при такъв тип престъпления крадците използват ацетилен. С газа е имало голяма опасност те да се самонаранят.

Разкриха крадците, взривили банкомат в Пловдив

"Бързо разкрихме този тандем. Те извършват престъпления в различни държави и бързо изчезват в чужбина, което прави бандата трудна за задържане. Помогна ни видеонаблюдението, изградено в големите градове", каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Колата на мъжете е открита в Бургас, а молдовецът е задържан на автомивка, където се е опитвал да прикрие следите по возилото. Придружавала го е молдовка, която няма отношение към престъплението. Част от парите, липсващи от банкомата, са обгорели при взрива. Друга част, около 88 000 лв., са открити у заловения. Мъжете са се опитали да пласират банкнотите в различни чейндж бюра.

Чуйте и от приложеното аудио.