ДСБ пита кмета за банката на общината
ДСБ пита кмета за банката на общината / netinfo
Кога ще има обществена поръчка за банка, обслужваща общината, и защо такава не е проведена при смяната на финансовата институция в началото на април? Такъв въпрос ще зададе на кмета на сесията в четвъртък общинският съветник от ДСБ Даниела Желязкова. Тя припомни, че очаква да получи отговор на официалното си питане за двете кметски мазди, получени от Юробанк, в която са сметките на общината от 1 април. Макар че вече стана ясна схемата, по която автомобилите са дадени за ползване, ще изчакам официалния отговор, след което ще попитам защо банката е сменена без конкурс.

От общината коментираха, че и досега не са правени конкурси за обслужваща банка нито в Пловдив, нито в други общини в областта. Причината е, че в случая не са харчат публични средства, общините са освободени от такси, напротив, получават лихви по депозитните си средства, обясниха финансисти.

От ДСБ обаче опонираха, че по закон това може обслужващата институция може да бъде избрана без конкурс, само ако това е БНБ. Всички останали трезори трябва да минат през конкурс, за да обслужват местната администрация, поясни Даниела Желязкова.

ДСБ ще налюдава под лупа дейността на градската управа и ще подготви пълен анализ за това какво са свършили и какво не са направили пловдивските общинари. Понеже виждам, че кметът Славчо Атанасов все още не се е ориентирал в управленските дела на града, ще му дадем време до есента и тогава ще оценим как се справя с работата си, заяви местният лидер на ДСБ Спас Гърневски.