Дружеството с Гергов роди прецедент
Дружеството с Гергов роди прецедент / netinfo

За пръв път в новата история на Пловдивския общински съвет 4 политически групи – управляващи и опозиция, ще внесат съвместно предложение и ще застанат заедно зад създаването на смесено дружество между общината и бизнесмена Георги Гергов. Първоначално хотелиерът ще държи в него 25%, а целта е той да инвестира в реновирането на 14 къщи в Стария град и да изгради бизнес-център пред панаира.

Предложението е внесено като извънредна точка в дневния ред на днешната сесия, без да е минало през постоянните комисии на ОбС.  За него ще гласуват съветниците от левицата, СДС, ВМРО и ДПС. Тримата съветници от ДСБ ще бъдат “против”. Лидерът им Божидар Здравков  заяви, че общината отново апротира имоти за милиони в дружество със съмнителна полза, без бизнес-програма и с директорски борд, в който превес ще имат представителите на бизнесмена Гергов – трима срещу двама на общината. Против се очертава да гласуват и петимата съветници от НДСВ.

Според общинския председател на СДС Николай Караиванов интересът на общината ще бъде гарантиран чрез запис в устава на бъдещото смесено дружество “Пълдин тур инвест” , който предвижда 25% санитарен минимум на общинската собственост при вдигане на капитала. СДС ще предложи в борда да влязат издателя Степан Ерамян и бившият председател на ОбС Красимир Обретенов.