Драстичен спад в изкупната цена на розов цвят
Драстичен спад в изкупната цена на розов цвят / netinfo
Драстичен спад в изкупната цена на розовия цвят очакват производителите в Пазарджишко. Има вероятност този сезон цената на маслодайното растение да падне с 30 стотинки и от 1.60 за килограм да стане 1.30, коментира пресаташето на община Срелча Маргарита Пайтакова

Стрелчанските розопроизводителите са обезсърчени за бъдещето на отрасъла в условията на икономическа криза. Хората масово намаляват обработката на розовите насаждения заради опасенията, че изкупната цена ще падне драстично.

Три български фирми имат свои розоварни на територията на община Стрелча. Над 4000 декара са площите засети с маслодайна роза в общината. Розопреработвателите са обосновали очакваната ниска цена на цвета със спад в изкупните цени на розовото масло. С над 300 евро е паднала цената на българското розово масло на световните пазари. През миналата година литър от суровината се е продавал за 5000 евро, а сега – за около 4650. Заради свиването на пазара някои от фирмите са решили да не продават сега, а да запазят маслото за следващата година.