Драгомир Стойнев: Държавата може да поеме ЕРП-тата
Драгомир Стойнев: Държавата може да поеме ЕРП-тата / dariknews.bg/ архив
Драгомир Стойнев: Държавата може да поеме ЕРП-тата
71108
Драгомир Стойнев: Държавата може да поеме ЕРП-тата
  • Драгомир Стойнев: Държавата може да поеме ЕРП-тата

Държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Това заяви пред журналисти днес, министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев.

Крайният срок, в който дружествата трябва да изплатят дължимите суми към НЕК от 320 млн. лв. изтича във вторник. Задълженията на EVN са в размер на 67 млн.лв., уточни министърът.

По думите му, проблемът не е в НЕК, а в енергийната сигурност на страната. При работното си посещение в завода на „Шнайдер Електрик” край пловдивското село Радиново,министърът заяви, че компанията може да се включи в реализацията на проектите за Седми блок на АЕЦ „Козлудуй” и „Южен поток”.

Тези компании, които спазват закона ще бъдат подкрепени от Правителството, категоричен е Стойнев.

Преди ден министърът на икономиката заяви, че ЕРП-тата са извършили огромно нарушение. По думите му по време на управлението на ГЕРБ е създадена методика за компенсиране на изкупуването на зелената енергия, която по принцип е паднала в съда. Магистратите обаче не определят как ЕРП-тата трябва да бъдат компенсирани и дружествата на своя глава решават да се компенсират, като не плащат дължимото на Националната електрическа компания (НЕК), уточнява Стойнев. Според него Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) може да използва всички законови средства, за да прекрати този порочен процес, като намерението е да се стартира процедура по отнемане на лиценза и на трите електроразпределителни дружества.