Дознание за едро хулиганство за гаврата с беззащитен мъж. И гардове на ДАИКС издирват жертвата
Дознание за едро хулиганство за гаврата с беззащитен мъж. И гардове на ДАИКС издирват жертвата / netinfo
Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за едро хулиганство срещу един от тримата служители на фирма “СОТ ДАИКС”, които са заснети да издевателстват върху безпомощен мъж, палейки пиратка в задните му части. За наличието на видеото, заснето на мобилен телефон, алармира първо Дарик. До 15 дни ще приключи и разпоредената от прокуратурата цялостна проверка на дейността на частната фирма, която по думите на собствениците й охранява над 12000 обекта.

До 5 години затвор грозят 32 - годишния гард, ако бъде доказано, че е извършил непристойните действия, изразяващи се в грубо нарушаване на обществения ред и отличаващи се с изключителен цинизъм. Останалите двама служители на частната охранителна фирма – на 27 и на 30 години, могат да бъдат подведени под отговорност за това, че не са попречили на извършването на очевидно тежко престъпление.

Продължава издирването на жертвата на гаврата. Прокуратурата е дала указания след установяване самоличността на мъжа да бъдат назначени съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертизи, които да установят наличието на телесни повреди. Това обаче ще бъде трудно, ако се потвърдят първоначалните данни от разследването, че клипът с извратеното забавление на гардовете е от декември 2006-а.

Въз основа на експертизите и на показанията на жертвата ще се преценява дали охранителите са извършили и престъпление по чл. 137 от НК. Текстът предвижда наказание до 3 години за излагане на опасност на лице, което поради болест и безпомощност е лишено от възможността да пази само живота и здравето си.

Служителите на ДАИКС също са ангажирани в издирването на възрастния мъж, с когото колегите им са се гаврили, призна съсобственикът на фирмата Атанас Пешев. Той заяви, че е заинтересован да бъде доказана вината на охранителите, опетнили името на фирмата му. Те са в неплатен отпуск, уточни Пешев. Той подчерта, че държи да ги уволни дисциплинарно, а не с предизвестие, затова ще чака евентуалното внасяне на обвинителен акт.