Доплащат 180 000 лв за оцеляването на 7 училища
Доплащат 180 000 лв за оцеляването на 7 училища / netinfo
Правилата за определяне размера на делегираните бюджети за общинските училища, детски градини и общежития за 2008 година, утвърдени със заповед на кмета Славчо Атанасов, ще разясняват днес на директорите експерти от община Пловдив. 180 000 лева ще доплати общината за оцеляването на 7 начални и основни училища, съобщи пред Дарик главният финансист на общината Наталия Делчева. При тях средствата, определени според броя на децата, се оказват недостатъчниза покриване на заплати, отопление и други неотменими разходи.

Около 3, 5  млн лева е общият недостиг на средства, което накара синдикатите да прогнозират, че директорите ще са принудени или да съкращават персонал, или да не изплащат в пълен размер обещаното при септемврийската учителска стачка увеличение. Най-голям е проблемът с финансирането на по-малките училища с до 300 ученика, тъй като издръжката се определя на база броя деца. 

Според директори, в оптимистичния вариант 75% от парите ще отиват за заплати. Като второстепенни бюджетни разпоредители те трябва да направят разпределението на средствата по параграфи и да го представят на общинските финансисти най-късно до 4 февруари.