Дон Карлос гостува в Пловдивската опера
Дон Карлос гостува в Пловдивската опера / netinfo

Кралският двор на Испания се мести в Пловдивска опера с новото заглавие в афиша – „Дон Карлос” от Верди. Постановката е поредната от сезона „Големите драматурзи в операта – Верди, Шекспир, Шилер и Юго”. Тази вечер от 19 часа пловдивчани ще се насладят на изпълнението на световния тенор Камен Чанев и на ученичката на Гена Димитрова - сопраното Елена Баръмова. В спектакъла участват още Елена Чавдарова и Ивайло Джуров, а диригент е Диан Чобанов.

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действията на жестока Инквизиция на фона на една невъзможна любов. Съдържанието на операта разкрива конфликтите в живота на Дон Карлос - принц на Астурия, след като неговата годеница Елизабет Валоа е омъжена за баща му Филип ІІ - крал на Испания, като част от мирния договор за прекратяване на италианската война от 1551-1559 между Хабсбургите и Валоа.

Постановката на „Дон Карлос” е посрещана с овации в цяла Европа. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри. Декорът има актуална и модерна визия, а режисьорската концепция на доц. Нина Найденова се фокусира на личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата. Постановката „Дон Карлос” бе представена на летния фестивал Opera Open с адаптирана сценография за Античния театър, а сега зрителите ще могат да се насладят на оригиналния  художествен замисъл.