Доц. Ананощев заплашвал с донос членове на ВМРО-НИЕ
Доц. Ананощев заплашвал с донос членове на ВМРО-НИЕ / Dariknews.bg

Хора от редиците на ВМРО-НИЕ са притискали управителя на Онкодиспансера доц. Никола Ананощев да сключва обществени поръчки с предварително посочени фирми. Това твърди шефът на лечебното заведение в писмо, изпратено до кмета на община Пловдив Славчо Атанасов, председателя на Общинския съвет Илко Илиев и шефката на здравната комисия в местния парламент д-р Лилия Учкунова.  Тримата са получили писмата вчера, като на нито едно от тях не е поставен входящ номер, което е смутило получателите. Доц. Ананощев е пред уволнение заради разкрити финансови нарушения в ръководения от него диспансер.

Без да се замисляме изпратихме писмото на Районна прокуратура, която да се заеме със случая. След консултации с адвокат Красимир Елдъров, решихме да не даваме писмото на медиите, за да не попречат на разследването, обясни председателят на Общинския съвет Илко Илиев. Той призна, че веднага е провел разговори със съпартийците си, чийто имена са цитирани в писмото, но отказа да ги разкрие. Кметът и общински съветник N1 отказаха да назоват и фирмите, за които пише доц. Ананощев.

Илко Илиев изрази съмнения, че автор на текста е доц. Ананощев. Според него стилът на списване е меко казано странен и най-вероятно има чужди влияния в него.

Няма да позволим да ни заплашват, коментира Илиев, който е на мнение, че ултимативното писмо е заради предстоящото уволнение на доц. Ананощев. Той потвърди, че отстраняването му от длъжност ще се гласува на сесията в четвъртък.

Не разбирам защо Ананощев не е изпратил данните, с които разполага, директно в прокуратурата, а ги пуска в нашите пощи, запита градоначалникът Атанасов. По думите му, текстът, придружен с още 5-6 документа, не съдържа уличаваща информация за членове на ВМРО-НИЕ, а само смущаващи сведения.

Лидерът на ВМРО-НИЕ Петко Аатансов заяви за Дарик, че не е запознат с казуса, тъй като е извън града. Въпреки това той коментира, че ако доц. Ананощев е разполагал с уличаваща членове на партията информация, е трябвало да я каже преди да го заплашва уволнение, което е красноречиво доказателство, че става дума за компромат. 

Ще дискутираме случая на партийна среща тази вечер, сега нямам какво да кажа, заяви д-р Лилия Учкунова, според която в писмото не се споменават конкретни имена на членове от ВМРО-НИЕ.

Доц. Ананощев не бе открит за коментар.