Добра зърнена реколта, цените обаче може да са ниски
Добра зърнена реколта, цените обаче може да са ниски / снимка: Кирил Кирилов, архив

Зърнената реколта през следващите месеци се очертава да е добра, прогнозира в ефира на Дарик радио председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Необичайно високите температури в началото на пролетта и последвалите обилни валежи са оказали благоприятно влияние върху нея. Русалов се надява тази година изкупната цена на пшеницата да достигне миналогодишната – 290 лв. за тон. По думите му обаче в средите на зърнопроизводителите се носят слухове за наличие на запаси от миналата година, което може да доведе до негативни тенденции на зърнения пазар.

Като цяло блокадите на гръцката граница не са се отразили неблагоприятно на сектора, с изключение на онези фермери, които са търсели пазар на зърното в Гърция или Турция.

Един от проблемите на зърнопроизводителите е в текстовете на Наредба 11 за движение на извънгабаритна селскостопанска техника по пътищата. Нормативният документ е все още в работен вариант и след като бъде готов, ще бъде качен за обществено обсъждане. От асоциацията искат да бъде премахната забраната за придвижване на извънгабаритна техника в тъмната част на денонощието. Много са трудни преговорите с държавата и засега срещаме сериозен отпор, каза Русалов. По думите му в много западни държави е разрешено машините да се движат през нощта със съответната светлинна сигнализация и указателни табели. Другият проблем е неефективността на еднодневните разрешителни за придвижване на трактори и комбайни по републиканската пътна мрежа. От бранша предлагат да се заплаща едногодишна такса, за да бъдат по-гъвкави спрямо метеорологичните условия.

Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. не предвижда субсидии за обновяване на селскостопанската техника, която е доста остаряла, коментира още Русалов. По думите му трябва да се прави периодичен анализ и държавните средства да се насочват според най-големите нужди в различните сектори на производство.

цялото интервю със Светослав Русалов можете да чуете на darikradio.bg