До седмица EVN взема и двете топлоцентрали в Пловдив?
До седмица EVN взема и двете топлоцентрали в Пловдив? / netinfo

Австрийската компания EVN , която притежава електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, е дала най- висока цена – 32 млн. 100 000 евро за 100% от капитала на “Топлофикация Пловдив”. В конкурсните условия обаче, също както и при ЕРП-тата, няма задължения към купувача за размер на инвестициите.

Освен EVN , оферта днес в Агенцията за приватизация подаде само френската компания “Далкия интернешънъл”. Французите предложиха 25 милиона и 1 евро, и най-вероятно сделката, ако няма нередности в документацията на Е VN . Решението на Агенцията за приватизация за избор на победител в конкурса се очаква до седмица, казаха от пресцентъра й. Припомням, че първоначално инвестиционни намерения към пловдивската топлофикация заявиха 12 компании, на финалната права останаха 4, но консорциумът между руската “Газпром” и дъщерната й “Овъргаз инк” и чешката ЧЕЗ не подадоха окончателни предложения.

Ако EVN купи и топлофикационното дружество, ще се превърне в монополист на енергийния пазар в региона, коментираха от ВМРО. Организацията предупреди с декларация, че при нарушения в конкурса, ще сезира компетентните органи.

Регулаторът няма да допусне монополно високи цени на ток и парно в Пловдив, иначе би се обезсмислило съществуването му, каза пред Дарик заместник-председателят на ДКЕВР Люцкан Далакчиев. Той заяви личната си позиция, че Министерството на икономиката и енергетиката и Агенцията за приватизация като продавач на “Топлофикация Пловдив” трябваше за заложат задължителен минимален размер на инвестициите.