До две години новият булевард „Северен“ готов
До две години новият булевард „Северен“ готов / Искра Койчева, Дарик Пловдив
До две години новият булевард „Северен“ в Пловдив ще бъде готов. Старт на изграждането на пътната артерия дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев и представителят на австрийската фирма изпълнител „Щрабаг“ Йоханес Куглер.  

Проектът е на стойност близо 10 милиона лева и включва строителството на шестлентово трасе, дълго 1,5 км, което ще свързва Брезовско шосе с Адата. Ще бъде изградена цялостна подземна инфраструктура и осветление.

До две години новият булевард Северен готов
Искра Койчева, Дарик Пловдив

„От края на 90-те години на миналия век в Пловдив не е правен нов булевард. Досега сме имали частични ремонти и разширения, но път който свързва два булеварда, в случая „Брезовско шосе“ с булевард „България“, не сме имали. Новият булевард „Северен“ ще стане част от вътрешния ринг на Пловдив, в който ще направим още няколко обекта -  преминаването през „Кукленско шосе“ към „Цар Симеон“, „Модър-Царевец“, мостът, който ще свързва булевард „България“ и „Копривщица“, както и реконструкцията на Голямоконарско и Пещерско шосе“, обясни Тотев.

Стана ясно още, че до три месеца трябва да приключат и последните две отчуждителни процедури, които касят частта от новия „Северен“, стигаща  до бул. „България“.

Проектът за изграждането на пътната артерия се финансира с 30-милионния заем, който Община Пловдив тегли от ЕБВР, включващ още реконструкцията на Коматевско шосе, булевардите „Руски“ и „6-ти септември“.

Градоначалникът съобщи още, че ремонтните дейности по останалата част на "Васил Априлов" ще започнат най-вероятно другата година. Преди това трябва да завършен "Руски".