До 3000м.  височина достигат парапланеристите в Сопот
До 3000м. височина достигат парапланеристите в Сопот / netinfo

Третият състезателен ден стартира днес за участниците в Световното първенство по парапланеризъм в Сопот. Заради силния северен вятър във вторник и в четвъртък полетите бяха отменени. В сряда, по време на втория състезателен ден, задачата изпълниха успешно  90% от парапланеристите.

Стартът бе даден в 11.50 часа днес при хубав южен вятър, което позволи на пилотите да излетят бързо и лесно. Те трябва да прелятят 117 км - това е най-дългият маршрут  до момента през Сопот-Калофер-Старосел-Мраченик и кацане на летището на Московец. За разлика от предните две състезателни задачи днес парапланеристите ще летят първо над Стара планина, след това в равнината и над Средна гора. Не се очакват турболенции, а силни термики, които ще позволят на пилотите да наберат хубава височина. Метеорологичните условия са спокойни и това предполага, че състезателите ще прелетят въздушното разстояние за около 3 часа, съобщи директорът на събитието Николай Йотов.

Първи във временното класиране е италианеца Марко Литаме, следват французите Жеремие Лейжър и настоящия световен шампион Шарл Казо, 4-ти е бразилеца Франк Браун. От жените класирането засега се оглавява от Андреа Жерамилйоо от Колумбия, следва Сейко Фукоока от Франция и Клаудия Булгакова от Полша. Първи е отборът на Италия, втори на Франция, трети са Норвегия, 4-ти  е тимът на Македония.

В крайното класиране нашият отбор е на 14 място, като най-добре от българите засега се представя Явор Плашилски.

Заради силния вятър, традиционното трасе на полетите над Стара планина бе промено предните два състезателни дни и всички парапланеристи изпълняваха задачата като летят на юг от планината. Височината, която достигат почти всички е близо 3 000м.,което показва голям професионализъм.

Световното първенство по парапланеризъм в Сопот продължава до 26-ти юли. В него участват 150 състезатели от 39 държави.