До 2 месеца укрепват пътя до квартал Горни Воден
До 2 месеца укрепват пътя до квартал Горни Воден / снимка: dariknews.bg/архив
До 2 месеца укрепват пътя до квартал Горни Воден
76419
До 2 месеца укрепват пътя до квартал Горни Воден
  • До 2 месеца укрепват пътя до квартал Горни Воден

До 2 месеца се очаква да бъде укрепен пътят към квартал Горни Воден, който пропадна в края на октомври, съобщи за Дарик кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Той уточни, че общината е започнала със собствени средства да укрепва свлачището, заради което пътят вече е отклонен с 4 метра. Междувременно общината е кандидатствала за финансиране с проект за 870 000 лв. пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

Обходният път до асеновградския квартал вече е готов и е проходим за автомобили, линейки и пожарни. Голямата денивелация в района ще създава проблеми през зимата, но ще направим всичко възможно пътят да бъде проходим, допълни кметът.

В понеделник започва спешно възстановяване на пропадналия участък от пътя за Кръстова гора, съобщи кметът на община Лъки Валентин Симеонов. За да се укрепи трасето, трябва да се построи подпорна стена, дълга 60 метра и висока около 7 метра. Изпратили сме проект до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, който се надяваме в най-скоро време да бъде одобрен. 300 000 лева ще струва изграждането на подпорната стена и на нова пътна отсечка, заяви кметът.

До дни започва строежът и на подпорна стена на река Манастирска в рамките на град Лъки. Реката подкопа брега си и застрашава основите на 7-етажен блок, в който живеят над 100 семейства. И тук укрепителните дейности започваме с общински средства, докато получим финансиране от държавата, допълни Валентин Симеонов.

В Община „Родопи“ има активно само едно свлачище в землището на село Извор. Там в момента не може да се работи, защото земята е много влажна, съобщи в ефира на Дарик кметът Пламен Славов. Той не уточни колко средства ще са необходими за укрепването, тъй като все още не е завършило геодезичното изследване на района.

Кметът припомни, че в общината са получени общо 1,9 млн. лв. за овладяването на свлачището и ремонт на подпорната стена в Храбрино.