До 2 години – паметник на Симеон пред областната управа
До 2 години – паметник на Симеон пред областната управа / netinfo

Паметник на Симеон Велики ще бъде издигнат в Пловдив на площада пред Областната управа изцяло с дарителски средства и след конкурс за избор на автор. Това реши почти единодушно Общинският съвет повече от година, след като кметът Славчо Атанасов обяви, че скулпторът Николай Савов ще вае фигурата на владетеля, а необходимите 800 хил. лева ще бъдат дадени от бизнесмена Георги Гергов. През това време се обсъждаха няколко варианта за ситуиране на статуята, сред които и Джендем тепе и Братската могила. Надявам се до 2 години да имаме паметник, веднага ще задействам процедурите, каза кметът Славчо Атанасов, който след гласуването заяви пред съветниците, че се гордее с мъдрото им решение.

Единствено Любозар Фратев от ДЕР бе против във време на финансова криза да се вдигат паметници. Той припомни и решението на Комисията по култура на Консултативния съвет при кмета, че паметник, който ще се превърне в доминиращ символ на града, трябва да бъде изграден след широк дебат коя личност да бъде увековечена.

Кметът обаче опонира, че точно в криза има най-голяма нужда от символи, които да дават на хората самочувствие. Той се обоснова с притчата за слона и слепците и с аналогии с паметниците на Жана д`Арк в Париж, Нелсоновата колона в Лондон, статуята на Петър Първи и още ред световноизвестни символи на европейските столици. Атанасов окачестви като „тесногръди” опитите на няколко съветници да попитат защо точно Симеон ще се увековечава, след като той няма отношение към Пловдив. Нашият град не е феодално владение, а това е най-величавият владетел в българскат история, каза кметът.


Той призна, че е узрял за идеята авторът на скулптурата да се избере с конкурс, макар че Любозар Фратев изрази опасения, че той ще бъде предрешен, след като Николай Савов вече е готов с макетите. Съветниците отхвърлиха предложението на Николай Караиванов от СДС да гласуват 20000 от бюджета за възнаграждения на комисията, която ще избере печелившия проект, и за изработване на макетите. Те подминаха и призива на Бойко Боев от ГЕРБ още на сесията днес да дадат своята лепта за бъдещия паметник.