Директорът на МБАЛ Пловдив: Ще издържим още месец без листа на чакащите
Директорът на МБАЛ Пловдив: Ще издържим още месец без листа на чакащите / bg.wikipedia.org
доц. д-р Георги Йорданов
79292
доц. д-р Георги Йорданов
  • доц. д-р Георги Йорданов

Считам, че МБАЛ „Пловдив“ ще издържи още месец без да бъде въведена листа на чакащите. Това заяви пред журналисти днес директорът на Многопрофилната болница доц. д-р Георги Йорданов.

Според него обаче проблемът ще дойде след месец май, когато здравното заведение ще бъде принудено да въведена такава листа.

Естествено, че всеки пациент ще реши, че неговото състояние е най-тежко и има нужда от лечение на момента и ще настоява за спешен прием, който ние не можем да откажем, обясни доц. Йорданов. Според него, листата на чакащите ще увеличи драстично спешния прием и ще натовари допълнително болничното заведение.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/

Ако в момента съотношението на спешен и планов прием е 50 на 50, то след въвеждането на листата на чакащите, спешният прием ще скочи до 80- 85%, прогнозира директорът.

Друг проблем, който очерта доц. Йорданов бе свързан с натрупаните задължения на болничното заведение.

От 2000-та година насам има натрупани задължения от 8 млн. лв. само за медикаменти, а общите задължения са около 16 млн. лв. Поради тази причина е преустановено и разплащането на здравното заведение с фирмите-доставчици на лекарства.

Доц. Йорданов бе категоричен, че въведената нова методика няма  да има средства за капиталови разходи и нормалното функциониране на цялата система.

Надявам се поне след утрешната среща на Надзорния съвет на Здравната каса да се премахне лимитирането на животоспасяващите дейности като диализа, сърдечно-съдовите инциденти и раждания, каза още директорът на „МБАЛ“ Пловдив.