Директорът на “Гагарин”: Инвестицията е най-доброто лекарство срещу кризата
Директорът на “Гагарин”: Инвестицията е най-доброто лекарство срещу кризата / снимка : Виктор Кадири
Инвестициите са най-доброто противодействие на световната финансова криза, заяви в предаването Дарик кафе изпълнителният директор и съакционер в “Юрий Гагарин БТ” Венцислав Каймаканов. Това е причината предприятието да планира закупуването през следващата година на първата в страната 10-цветна машина за печатарското производство. Инвестицията ще бъде за над 2 млн. лева и е свързана с новите изисквания към цигарените опаковки.

Единственият риск за производството в България е вътрешнофирмената задлъжнялост, която при затварянето на банковото кредитиране може да доведе и до забава в изплащането на заплатите на работници, които са теглили кредити, каза Каймаканов. Той обаче определи като недомислица предложението на КНСБ държавата да поема за 6 месеца лихвите по заемите на домакинства, които имат по два кредита и в които и двамата съпрузи са останали без работа вследствие на световната финансова криза.

Съкращения в “Гагарин” са възможни само във филтровото производство, но не повече от 20 души, каза изпълнителният директор. В момента в печатницата дори се назначават нови работници заради многото заявки преди Нова година от цигарената индустрия и производителите на шоколадови изделия. Това вдигане на обемите обаче е свързано с предстоящото поскъпване на цигарите и с кампанийното пазаруване около Коледа на големи количества лакомства.

Дали вдигането на цените помага на фирмите по време на криза - чуйте в прикачения звуков файл