/ iStock/Getty Images
"ОП "Чистота" дезинфекцира 400-те заслона на автобусните спирки в Пловдив с иновативен препарат за дълготрайна защита срещу микроби и вируси", съобщи директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев.

Продуктът, с който са обработени заслоните е обявен за иновация щ1 в Германия за миналата година. Върху повърхностите се нанася нанотехнологичен слой, който създава невидими за човешкото око милиарди кристали върху повърхностите.

Тези кристали са изключително твърди, остри и положително заредени. Те привличат всички микроорганизми и вируси, включително COVID-19, с отрицателна външна обвивка и ги убиват механично, без никакви странични ефекти.

166 нови случая на COVID-19 в Пловдивско и 19 жертви

Препаратът е предпочетен заради дълготрайната защита и безопасността за гражданите. По думите на Георгиев, след третирането с новия продукт се спестява време, средства и труд.

Досега дезинфекцията струваше на предприятието близо 2000 лв. на месец, а с прилагането на иновативния препарат разходът се намалява на 2400 лв. за цяла година.

Обработката на всички заслони е извършена за седмица. Работено е късно вечер, след края на работното време на градския транспорт, тъй като за 100-процентното създаване на защитните кристали са необходими около 6 часа.

Според производителя, тоталната антибактериална и антивирусна защита трае минимум една година. За по-голяма сигурност обаче ОП "Чистота" ще направи междинни проверки със съдействието на независима лаборатория.