Дете почина от свръхостър менингококов сепсис
Дете почина от свръхостър менингококов сепсис / netinfo

14- годишно момче от Хасково е починало от свръхостър менингококов сепсис късно снощи в Инфекциозна клиника на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето е било прието няколко часа по-рано в изключително тежко състояние.

Първоначално момчето е било хоспитализирано през нощта на 12-ти юни в болница в Хасково, където по-късно е изпаднало в шок. На помощ е бил повикан консултант от Университетска болница в Пловдив, който препоръчал спешно преместване в Инфекциозна клиника. Там детето е било прието в кома. Според лекуващите лекари момчето не е постъпило навреме в болница, въпреки че е било с висока температура, болки в гърлото, главоболие, а през последните дни с диария и повръщане. Симптомите са се появили след като се е завърнало от Турция, където е било на екскурзия с класа си.

Родителите на починалото дете категорично са отказали аутопсия, съобщи за Дарик зам. директорът на Университетска болница д-р Константин Зисов. По думите му, лекарите са настоявали за това, за да бъдат абсолютно ясни причините за смъртта и заради сигурността на останалите деца от класа на починалото момче