Десетки студенти от ПУ остават без работа заради невалидни дипломи
Десетки студенти от ПУ остават без работа заради невалидни дипломи / Dariknews.bg

Заради техническа грешка или небрежност на служител от администрацията на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" десетки бивши студенти се оказаха с невалидни дипломи. Става въпрос за студенти, завършили Английска филология през 2007 година. Потърпевшите разбрали за това от работодатели, които отказали да ги наемат заради неточности в свидетелствата им за завършено висше образование. След като разбрали за тази нередност, от ПУ издали копия на документите, но с уточняващ текст: Дипломата е дубликат на невалидна диплома. Ексстудентите обаче са категорични, че допълнителното изречение не променя ситуацията и работодателите отново не признават документите. Изпратени са молби до ръководството на висшето училище за издаване на нови свидетелства, в които да липсва уточняващия текст.

От висшето училище информираха, че според Наредбата за съдържание на основните документи, издавани от висшите училища, нямат право да издават нови дипломи, а само копия на такива. Това може да се случи едва, когато се промени наредбата. Става въпрос за грешка или небрежност от страна на служител, изготвял дипломите, уточниха от там.

Издадените дубликати са валидни, а уточнението: Дипломата е дубликат на невалидна дипломна, означава, че оригиналната диплома е невалидна.  

Около 10 са студентите, оплакали се от нелегитимните дипломи, но от университета уточниха, че бройката може да достигне и 60.    

Ректорът на Пловдивския университет доц. Иван Куцаров обеща, че ще направят всичко възможно за разрешаване на проблема и бившите им възпитаници да се сдобият с нови дипломи.

Предстоят срещи в МОМН за уточняване на начините за разрешаване на проблема.