Десетки протестират срещу застраховател, отказал да плати лечението на Славянка
Десетки протестират срещу застраховател, отказал да плати лечението на Славянка / netinfo

Десетки хора от септемврийското село Семчиново днес в 9,30 часа излизат на протест срещу застрахователна компания, забавяща парите за лечение на Славянка Тонева вече година и половина. Това съобщи Йордан Кръстев, приятел на девойката. Протестът ще бъде пред Софийския градски съд, където по това време започва заседание по жалба на дружеството, оспорващо размера на обезщетението.

Славянка пострада тежко при катастрофа на път от Пещера за Пазарджик през пролетта на 2014 година. Състоянието ѝ е много тежко – има 9 счупени прешлена. По редовната иначе полица досега не е платен нито лев, казва Йордан. Майката на момичето е представила фактури за лечението на дъщеря си в Москва, но от компанията не са ги осребрили. Вместо това поканили родителите на момичето на преговори, но те отказали.

При валидна застраховка досега операциите и терапията на Славянка са финансирани изцяло от дарения, събирани от кампании за нея, припомня Кръстев. Цяла България се трогна и протегна ръка, само не и застрахователят.

Според Йордан поне 50 човека твърдо са потвърдили, че ще участват в протеста, мнозина предлагат да возят желаещи с личните си коли. За възстановяването на девойката са необходими още 9 процедури, всяка от които по 9000 евро. Близките на пострадалата се надяват застраховката да покрие поне тях.