Дерматолог: Децата до 6 години да не се излагат на слънце
Дерматолог: Децата до 6 години да не се излагат на слънце / sxc.hu
Дерматолог: Децата до 6 години да не се излагат на слънце
64351
Дерматолог: Децата до 6 години да не се излагат на слънце
  • Дерматолог: Децата до 6 години да не се излагат на слънце

Децата до 6-годишна възраст е добре да не се излагат на слънце. Тяхната кожа е чувствителна и тънка и са по-уязвими към алергии и слънчеви изгаряния. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Антонина Чапанова от Клиниката по кожни болести в Университетска болница „Св. Георги” и един от най-добрите лекари в едноименната кампания на Дарик радио. Тя подчерта, че изгарянията в детска възраст карат кожата да „помни” и да създава пигментация, която по-късно да доведе и до рак на кожата. Д-р Чапанова посъветва при продължително излагане на слънце децата да са с предпазни средства – шапки и тениски. За тях са създадени специални слънцезащитни продукти без съдържание на химически филтри, които трябва да се нанасят през 2 часа на откритите части.

Възможността да се „хване” алергия или друго кожно заболяване при посещения на басейн или други открити площи е голяма. Хлорираната вода може да предизвика алергична реакция и е по-вероятно тя да се прояви, отколкото някакви други бактериални или венерически болести. Реките също могат да съдържат микробни видове, които да отключат кожно заболяване. Не са за пренебрегване и пясъка и околоводните площи, където обикалят много бездомни кучета и котки. Напоследък популацията на котките значително се увеличи, а те разпространяват специфично заболяване, наречено микроспория. Особено предразположени са децата.

Предпазването от слънцето е изключително важно във връзка с риска от рак на кожата и фотоалергиите, особено при децата, които в последно време са на преден план. Меланомът в повечето случаи протича безсимптомно. Затова е добре да се правят профилактични прегледи при дерматолог, който да наблюдава промяната в пигментацията.

Слънцезащитните кремове трябва да се използват върху суха и почистена от други продукти кожа. След излизане от водата е добре да се намажем отново, въпреки че повечето продукти са водоустойчиви. Освен това е важно да се подбере правилният продукт за съответния тип кожа.

Д-р Чапанова призова хората да не се влияят от това как изглеждат с тен и без тен, а да бъдат внимателни към здравето си. И да се забавляват.

 

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.