Ден на народния будител
Ден на народния будител / netinfo

По случай Деня на народния будител днес пловдивските ученици ще излязат на празнично шествие. Гимназистите ще поднесат венци и цветя на паметниците на Найден Геров, Йоаким Груев, Паисий Хилендарски, Захари Стоянов, Иван Вазов, Христо Г. Данов, Христо Ботев, Душо Хаджидеков, Кирил и Методий, Паметната плоча за първото честване на 24 май, паметната плоча на Иван Вазов при кметството на район “Централен”, паметната плоча на Петко Славейков до Дома на учителя в Стария град. Сборният пункт на децата е в 10 ч. на ул. “Хан Кубрат” (в края на Пешеходния мост), съобщиха от общината. Шествието ще мине по Главната улица. Всяко училище ще излъчи своя представителна група от 50 ученика.

С тържетвено шествие в 10.30 от централния площад “20 юли” в Карлово ученици, учители и граждани ще отбележат Деня на народните будители. Те ще се отпрвят към паметниците и паметните плочи на възрожденци и книжовници в града, за да положат цветя пред тях.

Барелеф в Алеята на възрожденците на свещеник Васил Аврамов ще бъде открит днес от 11.00 часа в смолянския квартал "Устово". Организатор на събитието читалище "Кирил Маджаров". Свещеник Васил Аврамов е първият архиерейски наместник в Средните Родопи, а проявата е посветена на Деня на народните будители.
Също в Смолян от днес до 15 ноември в Регионалния исторически музей „Стою Шишков” ще бъде създаден кът, посветен на Никола Жалов – родопски краевед, книжовник, писател и издател. Музейният кът е експониран по случай Деня на народните будители .