Демонстрират ползата от информационните технологии пред общинска и областна администрация
Демонстрират ползата от информационните технологии пред общинска и областна администрация / netinfo
Програма достъп до информация организира среща със служители от общинска и областна администрация днес в рамките на проект "Увеличаване прозрачността и отчетността на управлението чрез електронен достъп до информация".

Една от целите на проекта е да демонстрира ползата от информационните и комуникационни технологии при прилагането на Закона за достъп до обществена информация в България и да подобри практиките по предоставяне на информация от страна на институциите.

В рамките на проекта Програма Достъп до Информация направи оценки на уеб страниците на институциите в България от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация. След проучването бяха формулирани препоръки в съответствие с добрите модели за публикуване на информация в Интернет- страниците. Резултатите от оценката на уеб страниците на институциите, както и възможностите за подобряването на практиките по активното предоставяне на информация в Интернет, бяха дискутирани на няколко срещи в страната, със служители от общинските и областните администрации, които отговарят за приложението на Закона за достъп до обществена информация, както и за активното публикуване на информация на Интернет страницата на съответната институция.

Друга цел, която ще се осъществи чрез национална разяснителна кампания, е увеличаването на познаването на закона сред обществеността, както и възможностите на гражданите да търсят и получават информация по електронен път. Така проектът допринася за увеличаване прозрачността и отчетността на управлението, за подобряване на отношенията между институциите и обществеността и за ефективно упражняване на правото на информация като едно от основните човешки права.

Проектът Увеличаване прозрачността и отчетността на управлението чрез електронен достъп до информация ще продължи до декември 2008 г. и се финансира от Доверителния фонд за демократично управление и ПРООН – България.